SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Fack och hur de fungerar idag
september 25th, 2012 by kolikx

Ungefär 8 av 10 på arbetsmarknaden har valt att gå med i ett fackförbund. Men varför är det inte 10 av 10? De flesta borde väl vilja vara med i en organisation som hjälper dem till bättre lön och som stöttar och hjälper till på arbetsplatserna runt om i vårt avlånga land. Men så är alltså inte fallet. Och då kan man undra varför. Förmodligen beror det på att de avtal som ett fackförbund förhandlar fram med medlemmarnas arbetsgivare kan vara ganska genererlla eftersom de skall passa till så många människor som möjligt. Dock så kan detta verka som att de som presterar extra bra på jobbet ”hålls tillbaka” i löneresan och att dessa löneökningar som genomförs via kollektivavtal mestadels gynnar underpresterare. Om man generaliserar lite iallfall så kan detta vara en av anledningarna till att inte alla är med i ett fackförbund. En annan anledning kan vara att det är relativt höga medlemsavgifter då det kan kosta allt mellan två hundra till sexhundra kronor per månad att vara ansluten i ett fackförbund. Förvisso så kan man spara in på vissa andra kostnader såsom hemförsäkring och inkomstförsäkring som i vissa fall ingår i fackavgiften. Men det är ändå ganska mycket pengar.

Nyttan av ett fackförbund kan finnas i de händelser då man behöver ett stöd på arebtsplatsen och de så kallade fackombuden är ofta relativt vä insatta i andra saker som rör jobb och privat ekonomi såsom exempelvis föräldrapenning och barnbidrag och reglerna kring detta. Detta är ju saker som inte alltid är så lätt att hålla koll på och säkerligen extra svårt att hålla koll på om man är ”ny” i vuxenlivet.

Många förknippar även fackförbunden med den så kallade a-kassan, som mer innebär att man får en arbetslöshetsförsäkring som bistår ekonomisk om man skulel ha oturen att bli arbetslös. Många väljer, som det ser ut idag, att endast gå med i en a-kassa, eftersom man tycker detta är viktigare än de tjänster som fackförbunden bistår med. En del väljer också att helt och hållet satsa på den ekonomiska tryggheten genom att gå med i en a-kassa och därefter teckna på en inkomstförsäkring via en privat leverantör, som kompletterar a-kassa så att man inte är begränsad av a-kassans tak, beträffande ersättningen.

Genom denna artikel hoppas vi att du fått en inblick i detta ämne och om du är nyfiken på andra artiklar om både det ena och det andra så kan vi rekommendera sajten, http://www.artikelkraft.n.nu/


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa
Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu